Dagboek van  Aram Muna 2012

 

Voorgaande dagboeken :klik hier

 

 

4-12-2012

Vandaag heerlijk gewandeld in het Schollebos samen met Davey en Yvonne. Bij aankomst op de afgesproken plek begon Muna meteen Davey uit te dagen om te spelen. Ze kende hem nog goed en wilde lekker met hem dollen. Aram liet de twee maar begaan,behalve als Muna teveel haar bitchy stemmetje op ging zettten,dan ging Aram ingrijpen omdat hij dacht dat Davey te ruw was. Maar dat was niet zo,het was gewoon het bakvissengedrag van Muna !Ze hebben met z'n drieën heerlijk door alle bageer lopen struinen. Yvonnen had het lumineuze idee om nog even een bakje koffie/thee te nemen in het pannenkoekenhuis. In het kader van de "restaurant-training" van de honden natuurlijk,hahaha. Het was erg gezellig en de hondjes gedroegen zich voorbeeldig.....deeste tijd althans,hahaha. Yvonne heeft er een verslag en een filmpje van gemaakt klik hier

1-12-2012

Vandaag was het dan zover. Anja en Muna moesten VEG-examen(Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid) doen.Het was een beetje de vraag hoe het zou gaan, want Muna heeft ook wel eens buien gehad dat ze meer met andere dingen bezig was dan met de VEG-oefeningen. Anja heeft geprobeerd kort,veel en vrolijk met Muna te oefenen voor het examen en dat heeft gelukkig goed uitgepakt want we zijn GESLAAGD !! Volgen doet Muna perfect,dus dat was geen probleem. Omgang met andere honden en haar baasje is natuurlijk ook prima. Gebit tonen en staan en betasten ging ook heel goed. Zit en af is natuurlijk een eitje voor Muna,maar naar het vak sturen was altijd een probleem,maar dat deed ze nu na een tweede commando heel goed !!! Daar was Anja erg blij mee. Ook het twee minuten blijven liggen terwijl je baas tien meter verder staat, was bij Muna niet altijd even stabiel ,maar dat ging nu ook helemaal foutloos. We zijn erg trots op ons meisje ! We hebben al stiekem van onze trainster gehoord dat we geslaagd zijn,maar het diploma en de puntenlijst krijgen we pas de 14e tijdes een feestelijke uitreiking.

Klik hier voor foto's van Aram en Muna

01-11-2012

Vandaag was een erg spannende dag ! Jan bracht Muna om 9.00 naar de dierenarts om haar te laten steriliseren en meteen heup en elleboogfoto's te maken. Jan bleef erbij totdat Muna helemaal klaar lag voor de operatie,toen is hij maar boodschappen gaan doen,want de operatie zelf bijwonen vond hij toch wat te spannend,hahaha. Rond twaalf uur konden we bellen en we hoorden dat de sterilisatie goed was gegaan en dat haar heupen en ellebogen Super zijn ! Rond kwart over drie haalde Anja haar weer op. Muna was goed wakker en erg blij Anja weer te zien. Bij thuiskomst liet ze ook even horen hoe blij ze was. Ze werd helemaal afgesnuffeld door Aram. Na alles in huis weer verkend te hebben en een paar slokjes water te hebben gedronken viel ze weer in slaap. Wij zijn natuurlijk ontzettend blij en we feliciteren ook Ronald en Saskia met deze geweldige uitslag !!

 

29-10-2012

Gisteren was het dan zover, de tweede Oesja-wandeling alweer. Rond half één kwamen we aan in Emlichheim en het zonnetje scheen volop. Nadat we iedereen hadden begroet en een lekkere plak cake hadden gegeten,vertrokken we. Muna was voor het eerst mee met de grote-honden-wandeling en dan ook nog zonder haar broer Aram want die was met Annika naar zijn speurcursus. Muna was heel even onder de indruk van het gekrakeel,maar al snel holde ze lekker rond. Na een poosje gelopen te hebben,kwamen we bij de Oesja-boom waar Bert,Marian en Leon een kaarsje hadden opgehangen. Patrick hing er nog een speeltje van Oesja bij en we maakten foto's van mamma Ayreon samen met Muna en Ogun. Jammer dat Orin er niet was, want dan had Ayreon met alle vier haar kinderen op de foto gekund.Het was een erg gezellige wandeling en we hebben weer heel gezellig bijgepraat met iedereen.Organisatie bedankt weer !

Voor de foto's klik hier

02-09-2012

Gisteren was het groot feest. Muna en haar Ouzootjes werden één jaar. Ronald en Saskia hadden een verjaardagsfeestje bij hondenschool De Bonte Hond georganiseerd.De baasjes van Orin-Oya hadden het voorstel gedaan om ook de H-tjes het feest mee te laten vieren omdat zij tenslotte de volle broers en zussen van de O-tjes zijn. Dus naast broer Ogun en zus Orin,de helaas overleden Oesja was er natuurlijk in onze gedachten óók bij,waren ook Henkie,Aram,Hylco en Nina van de partij. Rond één uur verzamelden we bij de Stars thuis. Toen iedereen aanwezig was,vertrokken we richting De Bonte Hond. Daar stonden al een heleboel spelletjes klaar en een aantal hondentrainsters om ons te begeleiden en de scores bij te houden,want ja...het was een echte wedstrijd :) The Battle Of  The Stars !!!!

Het bleek al snel dat het voor Aram en Muna te moeilijk was om wel samen op het veld te zijn,maar de dingen niet samen te doen. Annika opperde het idee om de honden om en om even in de auto te doen. Zo gezegd zo gedaan,Aram en Muna mochten om en om een spel meedoen en dat verliep prima.Iedereen deed vol enthousiasme mee en we hadden ontzettend veel lol. De fototoestellen maakten overuren. Er was bijvoorbeel een race waarbij het baasje met een pollepel water moest vervoeren naar een op een tuintafel staande maatbeker. Anja rende,geconcentreerd op het water in de pollepel, op de tafel af.... maar Aram dacht: Hé, een tafel daar moet ik altijd op poseren.....en hij sprong vol overtuiging zonder twijfelen bovenop de wankele tuintafel..... !!! Conny,die net haar water in haar maatbeker wilde deponeren,schrok zich een rotje van Anja's verborgen "wapen". De maatbekers bleven gelukkig staan en het gelach was niet van de lucht ! Na een aantal spellen kregen  we ook nog heerlijke taart voorgeschoteld en konden we even uitpuffen en bijkletsen.Daarna gingen we weer verder met nog een aantal erg leuke spellen. Aan het eind van de middag werden de prijzen uitgereikt en was er voor elke hond een lekkere kluif. Daarna gingen we naar de privé-zwemplas van de Stars. Daar konden de honden heerlijk dollen met elkaar. Ook daar zijn weer vele foto's van gemaakt. We hadden ontzettend veel geluk met het weer,het was lekker zonnig maar zeker niet te heet ! Het was een dag om nooit te vergeten. Iedereen die er was:Bedankt !Het was erg gezellig,wat hebben we toch een lekker ploegje zo ! Ronald en Saskia,bedankt voor de organisatie ,het was TOPPIE !!

Klik hier voor de foto's van deze geweldige dag

 

31-08-2012

Gisteren mochten we mee met een wandelingetje van vier Feetjes van Angel of Wassenaer en Davey. Muna ging mee,Aram niet omdat Davey deze pupjes al kent en waarschijnlijk tot zijn "eigendom"' rekent,hahaha. We wilden niet het risico lopen dat en gesteggel zou ontstaan. Hoewel de kans daarop heel klein zou zijn hoor....  ;) Aram en Davey kunnen goed met elkaar overweg,ze laten elkaar goed in hun waarde.Om 11 uur hadden we afgesproken bij het pannenkoekenhuis. Na een kwartiertje waren we compleet en vertrokkken we richting hondenstrandje. Bipa ,een zus van Davey, was ook meegekomen. We hadden een heel gezellig uurtje zo met de hele roedel. Er viel geen onvertogen "woord" en het weer was prima ! Rond twaalven moesten we weg omdat Anja moest gaan werken. Yvonne en Maj,bedankt voor de uitnodiging,we hebben genoten !

Klik hier voor de foto's en kijk ook op de site van Fee en Davey

14-08-2012

Gisteren ontvingen we een mailtje van Yvonne met de vraag of we mee wilden wandelen en zwemmen met Davey en Fee,het nieuwe pupje van Maj (Angel Of Wassenaer). Nou dat was natuurllijk niet tegen dovenmansoren.... Rond elf uur hadden we afgesproken bij het Pannenkoekenhuis. Ik nam Muna mee,zodat zij er weer eens even alleen op uit kon en lekker kon spelen met Fee. Muna herkende Davey direct en sloot ook meteen vriendschap met Fee. We liepen rustig naar het hondenstrandje en daar sprong Fee er zonder aarzelen in. Na een poosje lekker gezwommen te hebben,liepen we weer terug naar het Pannenkoekenhuis,waar we op het terras onder het genot van een drankje (dank je wel Yvonne) nog heel gezellig nakletsten. Het ging natuurlijk weer voor 99.9 % over honden,hahaha. Het was heel erg gezellig en wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar ! Fee is een heerlijk lief,open en vrij hondje die zeker haar mannetje staat hier in het drukke Schollebos. We kijken er naar uit haar met enige regelmaat te zien. Klik hier voor de foto's

 

04-08-2012

 Vandaag is Muna geslaag voor haar EG-Examen ! Ondanks dat we door vakantie een maand niet op het traingsveld waren geweest én dat ze loops is,heeft ze toch een Zeer Goed weten te behalen ! Muna is wel wat van slag van haar loopsheid,zodat Anja alle zeilen bij moest zetten :) We gaan in september beginnen met de VEG. Het verslag en de vele foto's van de vakantie in Spanje komen er aan hoor ! Maar we hadden zo vreselijk veel te doen toen we thuis kwamen van onze vakantie,dat het ff duurt !

 

15-06-2012

Gisteren zijn we weer met Davey en Yvonne wezen wandelen. Muna kon helaas niet mee want zij had zich de dag ervoor verstapt. Ze heeft geen last meer maar kreeg uit voorzorg een dag rust.Yvonne en Anja kletsten weer lekker bij en Aram en Davey hobbelden gemoedelijk mee. Het was weer erg gezellig :)

Ook de foto's van de vorige keer,toen Muna er wel bij was staan nu in het album klik hier

Yvonne heeft nog een leuk filmpje gemaakt klik hier

Afgelopen woensdag hebben we in Chaam gewandeld. Het was heerlijk weer en Muna heeft weer een heleboel geleerd. Er waren een paar erg hoge slootkanten en zij deed daar heel voorzichtig.Dat is gunstig voor als we straks in de bergen op vakantie gaan.Maar we hebben voor de veiligheid wel een tuig voor haar gekocht voor het wandelen in de bergen. Op een gegeven moment kruiste op een meter of 20 een ree ons pad. Aram en Muna liepen beiden los. Aram stak zijn kop wel in de lucht,maar Muna reageerde helemaal niet. Wij waren zelf erg alert omdat de moeder van Aram en Muna,Ayreon, nogal gek is op reeën :) Er werd ook nog even lekker gezwommen,waarbij Aram steeds het zware werk mocht doen en de stok ging halen,maar als hij bij de kant kwam werd hij door zijn lieftallige zusje aangevallen en van zijn stok beroofd.

Klik hier voor de foto's

 

11-06-2012

Het is de laatste tijd misschien een beetje stil op de site, maar dat betekent niet dat Aram en Muna niets meemaken hoor :) We zijn met Muna inmiddels al een tijdje met de EG-training bezig en dat gaat prima. Ook zwemmen Aram en Muna regelmatig en we komen ontzettend veel andere honden, paarden,fazanten en eenden tegen. Muna gaat steeds minder jagen op vogels,dus dat is prima. Van de week heeft ze weer met een pup van Marjans Meute gespeeld, een reu van 5 maanden die nu al net zo groot is als Muna met haar ruim negen maanden ! Ze hadden zo'n lol dat ze samen in de sloot zijn beland. Duco viel er eerst in en Muna dacht: Nou ik spring er gewoon achteraan ! Ze stonk lekker toen we thuis kwamen! Gisteren was het "Dag van het Park" en was er bij ons in het Schollebos van alles te beleven. We hebben 'smorgens even met Aram en Muna het terrrein bekeken en 'smiddags zijn we nog even met Muna en het fototoestel terug gegaan. Muna heeft overal gekeken en geluisterd naar de trommels. Ze heeft bij het springkussen gekeken en met een Vlaamse reus "geneusd". Ze vond hem wel héél erg leuk en wilde met hem gaan spelen,maar helaas,dat mocht niet. We hebben ook nog een poosje bij het schapendrijven staan kijken. Ook dat vond Muna zeer interessant. Ze bleef rustig zitten kijken,maar je zag haar neusje goed werken !

Het is nu wachten op de eerste loopsheid van Muna.Hopelijk komt die vóór we op vakantie gaan.

Klik hier voor de foto's

 

17-05-2012

Gisteren was het eindelijk weer eens tijd om met Connie en haar twee kanjers Boris en Hjalmar te gaan wandelen,want we hadden deze prachtige broers van Aram al veel te lang niet meer gezien :) We spraken af bij de Zijde,waar we al vaker gewandeld hebben. Toen we op de snelweg reden kregen we een enorme hagelbui op ons dak ,maar aangekomen bij de afgesproken plek was het droog en het grootste deel van de wandeling bleef het ook droog. We kwebbelden flink bij en de honden gingen lekker hun gang. Muna was nog niet mee,want zij mag nog maar 37 minuutjes wandelen..... Zij werd thuis lekker door Annika vertroeteld ! Na de wandeling nodigde Connie mij uit voor een lekker bakje thee en kletsten we samen met Gijs nog ff een poosje verder :)  Maar helaas komt aan alle leuke dingen een eind en moesten we allemaal weer aan de bak om boodschappen te gaan doen e.d. Connie en Gijs ,bedankt voor de gezelligheid en een dikke knuffel voor jullie kanjers Boris en Hjalmar.

Tot de volgende keer maar weer :)

Klik hier voor de foto's

29-04-2012

Vanmiddag zijn we begonnen met de eerste echte speurlessen! Er was een wijziging van het plan, want we gingen meteen de 1e les al op een andere locatie trainen. Tussen Barendrecht en de Oude Maas ligt recreatiegebied de Vredepolder. Tegen de Oude Maas aan ligt een stuk open terrein met her en der  wat boompjes en kniehoog struikgewas. Ideaal dus om te beginnen met het zoekwerk! Maar voordat we het trainingsgebied betraden, kwamen we eerst een bekende tegen! Langs de kant van het pad zat een prachtige grauwe ODH. Het bleek Star te zijn, van Pride of the South. Net als Aram en Muna heeft zij Shinji als Oma. Star volgt ook speurcursussen bij DogSpirit en was net klaar met haar training. Star heeft al veel lessen gehad en heeft de smaak echt te pakken volgens onze trainster. We hopen haar ook een keer aan het werk te zien!

Toen werd het echt tijd om te beginnen. We zitten met 3 combinaties in de les, dus iedereen komt lekker veel aan de beurt. Nieuw bij deze les was dat er een afgebakend zoekgebied werd aangewezen. In dit gebied zou telkens de bal worden verstopt, wel zo handig voor de baas. De eerste paar keer mocht Aram meekijken terwijl zijn bal werd verstopt. De volgende keren moesten wij ons onder aan een heuveltje verstoppen, zodat Aram niet kan gluren!  Aram gebruikt goed zijn neus en is heel geconcentreerd. Hij houdt zich trouwens niet echt aan het zoekgebied, hij pakt gelijk het hele veld mee. Weet hij veel haha! Ook wanneer zijn bal in een laag boompje wordt verstopt kan hij hem nog terug vinden.

We hebben ook al wat dingetjes geleerd met betrekking tot de lichaamshouding van de hond. Aram speurt zelfverzekerd met zijn staart in de lucht en zijn oren gespitst. Soms vangt hij ineens een geurvlaag op en duikt hij een bosje in om zijn bal te pakken, dat is heel leuk om te zien. Dit noemen ze dan ook wel een 'geurhaard'. Dit is een plek waar zijn bal in de buurt ligt, en waar dus veel meer de geur van zijn bal hangt. Het is belangrijk om goed op de lichaamshouding van de hond te letten, wanneer hij aan het zoeken is.  Hier kun je veel uit afleiden. Vandaag zijn we ook begonnen met het meelopen met de hond. Toen Aram besloot om het hele veld maar te gaan afzoeken naar zijn bal, mocht ik het zoekgebied in lopen. Het is de bedoeling dat de baas strategisch het zoekgebied doorloopt. De hond zal namelijk altijd in de buurt van de baas gaan zoeken. Eerst loop je bijvoorbeeld langs de randen van het gebied, en vervolgens in een aantal slagen er dwars doorheen. Als het goed is heeft de hond dan de bal inmiddels gevonden. Toen ik door het gebied ging lopen, bleef Aram inderdaad dicht bij mij en bleef daardoor op de goede plek zoeken.

Volgende week trainen we weer op het trainingsveld en krijgen we nog wat meer theorie over het zoeken. We hebben er zin in!

 

25-04-2012

Gisteravond was alweer de laatste les apporteren. Aram lijkt echt de smaak te pakken te hebben. Aan het begin van de cursus was Aram nog vooral op het zicht aan het zoeken, maar nu gebruikt hij echt zijn neus! Wanneer hij naar zijn bal aan het zoeken is, verandert hij soms ploteling van richting omdat hij een geurvlaag te pakken heeft. Erg leuk om te zien! Gister hebben we een begin gemaakt aan het systematisch zoeken. Bij echte speurhonden wordt dit aangeleerd door middel van een muur met gaten. In een van deze gaten is dan het speeltje (of bijvoorbeeld drugs) verstopt en de hond moet alle gaten om de beurt afzoeken. Omdat op het trainingsveld niet zo'n muur staat maakten wij gebruik van pilonnen. Voor Aram werden alle pillonnen rechtop gezet en onder een ervan werd zijn bal verstopt. Vervolgens moeten we er samen langs lopen, waarbij ik telkens een pilon aantik en het commando zoek geef. Aram had opeens door dat aan de bovenkant van de pilon een gat zit, waardoor hij de bal goed kan ruiken. Toen hij de juiste pilon gevonden had, stak hij zowat zijn neus door het gat aan de bovenkant en hoorde je hem allemaal snuffelgeluiden maken, haha! Het is de bedoeling dat hij in de toekomst de goede pilon gaat verwijzen. Nu was het nog prima als hij hem zelf omgooide. Om het iets moeilijker te maken, mocht hij deze keer niet meekijken, en ik ook niet! Zonder dat je het beseft, blijf je namelijk bij de goede pilon net wat langer staan omdat je hoopt dat hij hem dan aanwijst... Deze keer wisten Aram en ik dus allebei niet waar de bal lag. Maar na wat grondig snuffelwerk had Aram hem zo te pakken! Aanstaande zondag gaan we beginnen met de Speurcursus 1. Hierbij gaan we het zoeken verder uitbreiden. De eerste lessen zijn op het trainingsterrein en daarna gaan we op een vreemde locatie trainen. Spannend!

 10-04-2012

Vandaag was het zover, we zijn begonnen met speuren! Na een korte mail wisseling gister, kreeg ik te horen dat er vandaag een cursus apporteren start. Dat kwam natuurlijk wel heel erg goed uit en we besloten het te doen! Voorafgaand aan Speurcusus 1, worden eerst drie lessen apporteren aangeboden. Tijdens de GG cursussen samen met Anja, heeft Aram het apporteren al geleerd. Maar ik wilde het graag zelf ook doen samen met Aram, daarom heb ik ervoor gekozen om de apporteerlessen er ook bij te nemen.

 

Voordat we naar de apporteerlessen in Barendrecht zouden gaan, moesten we eerst naar Schiedam waar ik tafeltennistraining geef. Aram is hier al een paar keer binnen geweest, maar nu was het toch weer een beetje anders dan anders. Aram moet namelijk rustig langs de kant liggen terwijl de kinderen aan het sporten zijn en ik door de zaal loop. Tijdens de warming-up mochten de jongens voetballen. Om te voorkomen dat Aram mee ging voetballen wilde ik hem onder een tafeltje af leggen, maar Aram dacht dat hier dan ein-de-lijk de eerste behendigheidsoefening gedaan moest worden. In plaats van onder de tafel te gaan liggen, sprong hij er zo boven op! Daar stond hij dan, op een hoog, wiebelig en vooral veel te klein tafeltje! En hij maar wachtten op zijn beloning, haha. Hij deed het toch zo goed?!  Iedereen kon er erg om lachen, waarna ik hem er voorzichtig afgehaald heb. De rest van de training heeft Aram keurig langs de kant gelegen. Zelfs wanneer hij een tafeltennisballetje op zijn kop kreeg of wanneer een kind een balletje tussen zijn voorpoten vandaan pakte, bleef hij rustig liggen. Enkele kinderen probeerde hem wat uit te dagen, door blafgeluiden naar hem te maken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Maar ook hier was Aram niet van onder de indruk. Wat hij het moeilijkst vond, waren de momenten wanneer hij mij niet meer kon zien.  Dan kon hij zijn piepgeluiden niet meer onderdrukken. Maar al met al heeft Aram weer laten zien wat een ontzettende lieve en makkelijke hond hij is!

 

Na de tafeltennistraining is het nu echt de beurt aan Aram! De groep bestaat maar uit drie honden, en dat is natuurlijk heerlijk. We beginnen de les met samen spelen. Voor Aram heb ik zijn favoriete trainingsbal meegenomen. Bij deze vereniging wordt namelijk gespeurd naar een eigen speeltje en niet naar een apporteerblok of dummy. Samen spelen met de bal, dat vindt Aram wel wat. Vervolgens gaat Aram aan een lange lijn en verstopt de trainster de bal in hoog gras. Na het commando "Zoek" mag Aram zijn bal proberen terug te vinden. We maken het steeds wat moeilijker. Wanneer ik Aram aan de halsband vasthoud, loopt de trainster weg met de bal. Op een aantal plekken doet ze net of ze de bal neerlegt en maakt daar een sis-geluidje bij. Telkens wanneer zij dat geluidje maakt, wil Aram nog liever richting zijn bal rennen. Wanneer zij terug is, mag Aram op zoek naar de bal. En, zoals de trainster al verteld had, kijkt Aram alle plekjes na waar zij dat geluidje maakte. Door het geluidje onthoudt een hond namelijk beter de plekjes waar de bal eventueel zou kunnen liggen. Erg leuk om te zien dat Aram inderdaad deze plekken onthouden heeft! Daarna zet de trainster een aantal kartonnen dozen neer. Onder een van deze dozen verstopt zij het balletje. Na geduldig snuffelen en zoeken vindt Aram zijn bal terug. Aram brengt steeds goed zijn bal terug en hoefde al niet meer aan de lange lijn. Met elke hond wordt op eigen niveau getraind en dat is erg fijn. We hebben een aantal dingetjes meegekregen om thuis te oefenen. We hebben zin in volgende week!


9-04-2012

Al een aantal weken heeft Aram last van een rugspier, hierdoor moeten we een tijde rust nemen van het behendigheid. Omdat ik, Annika, wel graag met Aram wil blijven trainen ben ik op zoek gegaan naar een cursus die we in de tussentijd kunnen volgen. Na wat rondzoeken ben ik terecht gekomen bij hondenschool DogSpirit, waar speur- en apporteercursussen gegeven worden. Morgen kunnen wij al beginnen met drie introductielessen. Hierbij wordt een begin gemaakt met het apporteren en zoeken. Als dit bevalt kunnen we na deze drie lessen startten met Speurcursus 1. Deze cursus richt zich vooral op zoekwerk. De hond loopt los van de lijn en mag vrij rondlopen om zijn speeltje te vinden. DIt wordt steeds moeilijker gemaakt, door het speeltje in struikgewas te verstoppen en het zoekgebied te vergroten. Meer informatie over de hondenschool en de lessen apporteren en speuren kun je hier lezen. We hebben er zin in! 29-3-2012

 

Muna heeft gisteren voor het eerst echt gezwommen.Jammer genoeg had Anja het fototoestel tijdens het zwemmen niet bij zich omdat ze niet verwacht had dat Muna het zou doen. Ze had van de week al een paar keer bij  en in het water gestaan terwijl Aram aan het zwemmen was,maar ze wilde zelf nog niet zwemmen.

Anja ging 'smiddags een rondje met haar lopen voor dat ze aan het eten zou beginnen. Bij het hondenstrandje gooide Anja een tak die Muna lopend nog zou kunnen pakken en daarna nog één. De derde gooide ze wat verder en Muna ZWOM !! Ze heeft heerlijk gezwommen en er kwam nog een jong pitbulletje en een Engels bulldogje en ze hebben met z’n drieën heerlijk door het water gesjeesd ! Heel erg jammer dat Anja de camera niet bij zich had,maar er zijn bij thuiskomst een paar foto’s van haar gemaakt om te laten zien dat ze helemaal nat was !  Klik hier voor twee foto's van natte Muna.

 

21-3-2012

Maandag 19 maart heeft Muna haar eeste examen afgelegd. Tijdens dit puppen-examen moesten Anja en Muna een aantal dingen laten zien : Volgen aan een slappe lijn met aandacht voor de baas,linksomkeert en rechtsomkeert, borstelen,netjes wachten op voer en de baas moet met de hand in de voerbak kunnen als de hond staat te eten, speeltje op commando loslaten, zit en af op commando, "voorlangs-achterlangs"= geen aandacht schenken aan vlak langslopende honden,gebit tonen, staan en betasten,op commando "voor" komen en ook de relatie baas-hond werd beoordeeld. Muna deed erg haar best ,alleen tijdens het volgen werd er aan de kant wat gerammeld met voerbakjes waardoor ze wat afgeleid was. Uiteindelijk behaalden Anja en Muna een totaalscore van 104 van de 110 punten wat de beoordeleing Uitmuntend opleverde ! Wij zijn natuurlijk heel trots op ons meisje !

 

 

8-3-2012

Weer even een update over de ontwikkeling van Muna :                                                                                  

Op de puppencursus maakt Muna goede vorderingen.Je kunt goed zien dat zij een werkhond is in vergelijking met bijvoorbeeld andere hondjes. Zij staat constant klaar om "aan het werk" te gaan,terwijl andere honden gewoon af en toe een beetje liggen te pitten,hahaha. Nog even oefenen en dan gaan we ons best doen op het puppen-examen,waar je overigens niet voor kunt zakken :) We zijn ook ook weer een paar keer met Muna over het winkelcentrum gelopen en langs een drukke weg.In het winkelcentrum ruikt ze héél veel lekkere luchtjes en langs de drukke weg is ze totaal niet onder de indruk van de langsrijdende auto's,vrachtwagens en scooters. Bij ons in het bos zijn ze met grote graafmachienes aan het werk en daar lopen we dagelijks langs. Ze doet of dit de normaalste zaak van de wereld is.

Vanmorgen is Jan met Aram en Muna naar Hitland geweest om een stukje te wandelen. Muna mag tenslotte vanaf vandaag al 27 minuten wandelen. Dat begint tenminste ergens op te lijken :) Madammeke was zo enthousiast aan het hollen dat ze één keer in een sloot en één keer in een greppel terecht kwam. Ze was helemaal kleddernat,maar ze trok zich er niets van aan en speelde lekker verder.

Aram doet het ook geweldig.Hij laat Muna met alle honden spelen waar ze maar mee wil spelen en als hij het een beetje te veel vindt worden,gaat hij poolshoogte nemen en zijn houding is dan meestal al genoeg om de hondjes te laten dimmen.Maar het leukst vindt Muna het nog om lekker haar broer te pesten en zijn stok af te pakken,wat tegenwoordig ook regelmatig lukt !! Dinsdagavond kunnen we met Aram bij de dierenfysiotherapeute terecht. Tot die tijd doen we rustig aan met hem,doet hij geen behendigheid en gaat hij niet mee hardlopen met Jan. Zij normale wandelingen gaan natuurlijk wel door,anders verandert hij in een haardkleedje :) Hij schijnt helemaal geen pijn meer te hebben, dat is in ieder geval positief.

Bij deze sturen wij alvast onze verjaardagsknuffels naar de drie jarigen van morgen : Anthira,oma Noor en Saskia !!!!

 

 

1-3-2012

Hoera ! Vandaag is Muna precies 6 maanden ! Ze is dus "halfjarig" :) Om dit te vieren heeft ze vanmorgen haar eerste portie kippennekken gekregen. Deze had Aram gisteren nog voor zijn verjaardag van Helma gekregen,maar hij was zo lief ze te delen met zijn zus. In het begin hield Anja de kippennekken vast zodat ons "slokopje" de nekken niet in één keer zou doorslikken,maar toen bleek dat ze er goed op kauwde,mocht ze er ook een paar zelfstandig opeten. Toen de nekken wat gezakt waren zijn we lekker gaan wandelen samen met broer Aram,die helemaal geen pijn meer lijkt te hebben. Maar we gaan toch naar de fysio hoor,want het hoort niet dat hij na de behendigheid zo'n pijn heeft. Vandaag gaan broer en zus nog eens extra verwend worden met borstel-,kroel- en speel-sessies :) Jammer genoeg is het nogal somber weer en kunnen we waarschijnlijk geen mooie foto's maken.Gelukkig hebben we dat een paar dagen geleden al gedaan klik hier

 

 

29-2-2012

Afgelopen maandag zijn we zoals altijd weer naar de puppencursus geweest. Muna liet héél braaf zien hoe goed ze haar tandjes kan tonen. De trainster wilde ons zelfs zoenen,hahaha. Er was een mevrouw met een Cavalier King Charles Spanieltje die vertelde dat ze het normaal niet zo op herders heeft,maar dat ze Muna zo ontzettend lief, prahtig en bijzonder vond en helemáál niet eng ! Mooi compliment toch ? Muna deed verder weer erg haar best en liet bijvoorbeeld zien dat zij zich in alle houdingen en op alle plekken laat borstelen en aanraken zonder in handen of borstel te happen.

Voor Aram zit het even tegen nu,want hij had steeds pijn in zijn achterpoten. We hebben even rust gehouden met de behendigheid en toen ging het weer beter,maar nu heeft hij toch weer last. Gisteren zijn we met hem naar de dierenarts geweest om te laten bekijken wat het is en advies te krijgen over zijn belastbaarheid. De dierenarts heeft hem heel uitgebreid bekeken: heupen,rug,knieën en poten.Het was best moeilijk te bepalen waar de pijn vandaan kwam.De dierenarts zei nog bij wijze van grapje: Hij is ook zo lief,als ik een andere herder pijn doe,bijt hij meteen en dan weet ik meteen waar de pijn zit. Maar Aram piepte wel af en toe,ook als de dierenarts zijn staart omhoog deed. De conclusie van de dierenarts is dat hij last van zijn rug heeft. Dit hoeft niet per sé van de behendigheid te komen,maar we hebben wel besloten daarmee even heel rustig aan te doen of zelfs tijdelijk te stoppen. We gaan dit doen in overleg met een dierfysiotherapeut en de behendigheidstrainster.

Toen de dieranarts ook nog even het gebit van één van onze katten moest bekijken,werd Aram ineens weer héél alert(eigenlijk had hij de behandelkamer al uit willen "vluchten"...) Hij hield héél goed in de gaten wat de dierenarts deed met zijn Azraël.

 

 

24-2-2012

Gisteren zijn we weer eens lekker met Davey en Yvonne wezen wandelen bij ons in het bos. Davey is altijd erg enthousiast als hij Aram ziet.Aram blijft meestal nogal koelbloedig,zoals we hem kennen :) Gezellig kletsend wandelden we het hele Schollebos weer door,terwijl Aram en Davey lekker  rondstruinden. Toen Davey iets te wild met een andere hond speelde naar de mening van Aram,maakte hij daar op zijn eigen rustige maar duidelijke wijze een einde aan en de honden speelden daarna rustiger verder. Aan het einde van de wandeling gingen de heren lekker samen pootje baden,want ze hadden het best warm gekregen. We vonden het weer erg gezellig,de volgende keer mag Muna een keertje met Davey wandelen,zonder dat Aram daarbij is.

Anja heeft deze keer geen foto's gemaakt want het was nogal donker weer.

 

 

21-2-2012

Gisteravond zijn we weer naar de puppencursus geweest,waar we weer heel veel geoefend hebben, o.a. volgen, wendingen, zit, af, wachten bij de voerbak tot de baas het signaal geeft dat je mag eten,voorlangs/achterlangs, netjes bij de baas komen én tandjes kijken. Alles gaat al héél goed,alleen tandjes kijken vindt Muna hélemaal niet leuk. We hebben de afgelopen week wel geoefend maar Muna staat niet toe dat je haar tanden wil bekijken. Met heel veel tips en een goed voorbeeld van een pittige aanpak van onze kleine meid,gingen we naar huis. We moeten elke dag drie keer oefenen en dan gaat het goed komen. Vanmorgen verzamelde Anja al haar moed :) en ging de oefening met Muna doen. Anja had zich voorbereid op een "worsteling",maar Muna was héél erg braaf en liet Anja rustig begaan ! Onze slimme meid heeft dus veel geleerd van haar "sessie" met onze trainster :) Als beloning strooide Anja een paar handen Rodiworst door de kamer !We gaan deze week lekker verder oefenen.

We krijgen nog steeds dagelijks complimenten over Muna.Over haar uiterlijk: iedereen vindt haar heel bijzonder om te zien,én over haar gedrag:je hoeft haar buiten niet te roepen als we bij een groepje honden weglopen, ze gaat altijd vanzelf mee. We horen regelmatig: "Zo,die luistert goed !"

 

 

12-2-2012

Vandaag hadden we afgesproken met de baasjes van de broers, zussen én de ouders van Aram om samen de verjaardag van onze kanjers weer in Heerde te vieren. Helaas was Hobie niet aanwezig,maar verder was iedereen er. Het was zo goed als droog met af en toe een héél klein sneeuwvlokje. Er was helaas geen zonnetje,maar wij hadden onze eigen zonnetjes bij ons,hahaha ! Muna was ook mee als volle zus van de H-tjes en dat was weer een hele belevenis voor haar. Ze incasseerde aan het begin van de wandeling meteen de kluif die ze heeft gewonnen met de kerstfotowedstrijd,dus zo had ze onderweg in de doggyride iets te kluiven. In het begin van de wandeling was Muna nogal onder de indruk van het H-tjes-geweld,maar gedurende de wandeling voelde ze zich steeds vrijer,zó vrij zelfs dat ze haar broer Aram weer eens lekker te pakken nam en even liet horen dat ze ook best stoer kan blaffen.Maar ze durfde dit niet bij haar andere broers en zussen te flikken hoor,hahaha. Aram was weer helemaal in zijn element en maakte zich gelukkig geen zorgen over de veiligheid van Muna.Hij was wel erg opgewonden en blafferig,veel erger dan dat we van hem gewend zijn. Maar dat kwam waarschijnlijk doordat hij steeds zijn zus in de doggyride hoorde piepen. Hij is dit niet gewend,want thuis lopen we nooit met een doggyride. Het was weer heel erg gezellig om met alle H-tjes-eigenaren bij te kletsen,het is zo'n gezellig stel bij elkaar !! Ook hebben we geprobeerd wat groepsfoto's te maken,wat best moeilijk is met zulke beweeglijke types :) Opeens zagen we in de verte nog een stel prachitge honden lopen...en ja hoor wie waren het :Joyce en Hannie met hun roedeltjes !! Kon niet missen toch ? :)

Na de wandeling gingen we naar De Spikke.Bent u ooit in Heerde of omgeving,ga erheen!Je wordt ontzettend gastvrij ontvangen en ze hebben heerlijk gebak en eten. Conny had voor ons gereserveerd en geregeld dat Muna mee naar binnen mocht en zelfs een heerlijk bakje vers water kreeg voorgezet.

Helaas moesten we tegen het eind van de middag weer richtig huis,want er was sneuuw en ijzel voorspeld. Gelukkig kwamen we zonder kleerscheuren thuis waar Muna meteen op haar heerlijk kluif aanviel en daar nog uren op heeft liggen kluiven ! 

Klik hier voor de foto's van vandaag

 

 

11-2-2012

Vandaag was het dan zover,Aram werd VIER jaar ! Op de tiende hadden we al een mooie fotoserie van gemaakt in het zonnige en besneeuwde Schollebos. Vandaag was het dan tijd voor de cadeautjes...en dáár is Aram gek op. Muna hielp hem met uitpakken én opeten van het lekkers,haha. Aram kreeg een zakje met heerlijk vissnacks. Muna en Aram kregen er steeds om de beurt één. Maar toen Aram en één in zijn bek kreeg,griste Muna hem eruit en liep er hard mee weg en binnen een seconde had ze het snoepje op ! Aram keek ons eens aan met een blik van....geef mij maar een nieuwe hoor,laat dat jonge grut maar gaan... Ook hebben ze samen lekker gespeeld met het nieuwe speeltje dat Annika voor Aram had uitgezocht. Aram kreeg van Annika ook nog een heerlijke borstelbeurt en hij kreeg natuurlijk ook nog een héleboel extra knuffels vandaag. Natuurlijk maakte hij ook nog een paar heerlijke wandelingen.

Klik hier voor de foto's van vandaag

Muna voerde nog een mooi kunstje voor haar grote broer op....

 

31-1-2012

Eergisteren heeft Muna voor het eerst zelfstandig de achterdeur geopend ! Anja was 'smorgens even bezig en opeens stond de achterdeur open.....Iedereen lag nog in bed en Aram en de poezen doen dit nooit....dús...de "dader" moet Muna geweest zijn ! Jaja,we wisten al dat het een slimme dame was ,maar ze verbaast ons elke keer weer,hahaha. Toen ik van de week even weg was en Annika thuis opbelde,hoorde ik haar opeens hard roepen,nééééé ! Toen ik vroeg wat er was,vertelde ze dat Muna een pakje roomboter van de aanrecht had gepikt en er heerlijk van stond te smullen !Gelukkig had ze maar een heel klein beetje op want anders zou ze waarschijnlijk wel buikpijn hebben gekregen. Annika heeft haar wel even fijntjes aan het verstand gepeuterd dat dit niet mag. In de dagen erna heeft ze niet meer geprobeerd iets van de aanrecht te pakken.

Gisteravond was het weer tijd voor de puppencursus.Annika ging weer mee om een filmpje te maken. Maar helaas kwamen we in een verschrikkelijke file terecht en we kwamen zodanig vast te staan dat we de cursus niet meer haalden,helaas. Toen we weer thuis kwamen,deden we de achterklep open om Muna eruit te halen,maar ze was zo slaperig geworden dat ze opkeek met een blik van...waarom maken jullie mij wakker ? Was eeen grappig gezicht ! Zij had duidelijk helemaal geen last van "file-stress" maar was heerlijk gaan slapen,hahaha. Toen Anja haar uit de auto tilde, stond ze met haar pootjes in de sneeuw,want al die tijd dat we in de file hadden gestaan, méér dan een uur, was er wat meer sneeuw gevallen en kon Muna voor het eerst kennis maken met dit rare goedje. Toen ik haar even naar haar vaste "plas-plekje" bij de brug bracht,zag je haar wel rondkijken....wáár moet ik nu plassen ? De ondergrond bestaat normaal uit aarde en blaadjes en was nu ineens veranderd in koud wit poeder.... maar na twee tellen paste ze zich aan de nieuwe situatie aan.(één van haar stekte punten !)

Aram heeft zaterdag en zondag een sportief weekend gehad! Zaterdag is hij met Annika bij KC Rotterdam weer naar de behendigheidstraining geweest. Zondag heeft hij eerst met de baas 10 km hardgelopen en daarna is hij met Annika naar de Oase vertrokken voor de zondagse behendigheidstraining. Daar kreeg Annika na een uur trainen te horen dat ze voortaan mee mocht doen met de gevorderden en meteen kon beginnen. Dat betekende dus twee uur achter elkaar trainen voor Annika en Aram ! Maar onze sportievelingen hielden dat prima vol ! Toen Aram thuiskwam vond hij nog de energie om alvorens te gaan slapen, nog even een robbertje met zijn kleine zus te stoeien.

Klik hier voor de sneeuwfoto's

27-1-2012

Zo, weer even tijd voor een update. Door allerlei omstandigheiden hebben we het de laatste tijd erg druk gehad,dus weinig verteld over de ontwikkeling van Muna. Nu dus weer even tijd voor een verhaaltje:

Maandag 16 januari zijn Anja en Muna begonnen met de puppencursus bij KC Delft. We kregen hier ook een Puppyboekje overhandigd. Hier staan heel veel nuttig tips en weetjes in,vooral voor mensen die voor het eerst een pup hebben. We hebben les van Ingrid en zij doet het heel erg leuk. Zelfs voor mensen die al vaker pups hebben opgevoed, is het leuk ! We hebben de luxe dat het binnen in een hal is.Dat is vooral voor heel kleine hondjes lekker in de winter. Voor ons maakt het niet uit,maar toen er een fikse hagelbui losbarstte,was het toch wel lekker dat we droog stonden ! Annika heeft er een filmpje van gemaakt,dat we gisteren al op de site geplaatst hebben. De cursus duurt tien weken en we suiten af met een klein examentje,waar je niet voor kunt zakken,dát is fijn,hahaha. Muna doet het heel goed op de cursus ! Aandacht hebben voor het vrouwtje en netjes volgen zijn voor haar al gesneden koek. We hebben ook al de beginselen gelegd voor het "tandjes kijken". Het is dan de bedoeling dat Muna haar onderkaak ontspannen op mijn hand laat rusten,zodat we wat verder in de training de tandjes kunnen gaan bekijken.Dat is wel handig,want ze is aan het wisselen.Allebei haar onderste hoektanden zijn eruit.Annika had geluk en vond er één in de  hondenmand.

Muna heeft het vorige week gepresteerd om een dode mol op te eten. Annika liep met haar oma en Muna lekker te wandelen,toen Annika opeens zag dat Muna met een dood beestje liep. Annika heeft alle taktieken erop losgelaten,maar ze vrat de dode mol lekker op,de smiecht !We hebben haar een paar dagen in de gaten gehouden,maar de mol is waarschijnlijk goed verteerd er weer uitgekomen,want we hebben geen spoor van het arme diertje meer gezien ! Mede namens Momfert weegt Muna nu 17 kilo op de leeftijd van 21 weken.Verder is het zo dat de kleine meid steeds brutaler wordt bij Aram. We laten Aram en Muna ongeveer één keer per dag samen uit en de rest van de dag apart.Maar als ze samen gaan,hapt Muna het liefst bij Aram in zijn flanken.Nu zij steeds groter wordt en steeds harder gaat happen,zet hij haar af en toe duidelijk op haar plaats en ze wordt dan een eind rustiger. Leuk om te zien hoe Aram zijn opvoeding doseert. Aram komt ook  lekker aan zijn beweging,want hij loopt nu gemiddeld drie keer per weer 10 km hard met de baas en traint op zaterdag en zondag agility.Dit opgeteld bij zijn dagelijkse lange wandelingen maakt dat meneer meestal ligt te snurken,'savonds ook graag in de bench.

Klik hier voor de foto's

15-1-2012

Muna heeft van de week voor het eerst kennisgemaakt met een "hapgrage" Jack Russel Terrier. Muna begroette het groepje waarvan dit beestje deel uitmaakte netjes,dus niets aan de hand. Maar na een kleine minuut begon de JR te grommen en hapte Muna in haar (nog heel bescheiden)kraag.Hij raakte haar huid niet,dat kon ik goed zien want ik stond er vlak naast. Ik reageer in zo'n geval zelf  in eerste instantie helemaal niet. Muna reageerde net als haar broer: Haar oren gingen wat opzij,haar hoofd tilde ze iets op en zo bleef ze roerloos staan. De JR droop vrij snel af,waarschijnlijk door de koele reactie van Muna. Het baasje van de JR stond er een beetje dom bij te grijnzen.Ik heb die vrouw verder genegeerd en heb Muna uitbundig beloond. Dit gedrag ,zo heeft Aram bewezen, werkt het best tegen hapgrage swiffers. Heel knap van Muna dat ze dit zo deed,zit in haar genen zeker !

Aram vindt het best leuk dat de grote bench er weer staat. Hij kruipt er regelmatig lekker in. Van de week waren Aram en Muna allebei in de bench gekropen en lagen broer en zus heerlijk samen in de bench te slapen. Steeds als we het fototoestel in de aanslag hadden,kwam Muna eruit....Dus helaas geen foto.

Voor de foto's van de belevenissen in het bos klik hier

 

 

11-1-2012


We zijn gisteren met Muna naar het Kralingse Bos geweest en hebben een paar foto’s en een filmpje gemaakt.Muna heeft kennis gemaakt met de hertjes in het hertenkamp en heeft naar de eendjes in de Kralingse plas gekeken.Ook heeft ze voor het eerst op een boomstronk geposeerd en bleef netjes staan. Anja stond net buiten beeld met uitgestrekte armen om haar te pakken,hahaha, maar ze heeft al goed door dat ze moet blijven staan.Ze heeft weer heel veel nieuwe geurtjes geroken en nieuwe indrukken opgedaan.

Klik hier voor de foto's             filmpje

 

 

 

 

7-1-2012

Vandaag organiseerden de baasjes van Chango en Pluk weer de inmiddels traditionele nieuwjaarswandeling in Hargen.Jan had vrij genomen, zodat Aram en Muna allebei mee konden. Anja zou met Muna de jonge-hondenwandeling lopen, Jan en Aram liepen de grote wandeling. Klokslag twaalf uur kwamen we aan op de inmiddels bekende parkeerplaats in Hargen. Daar stond "de Feestcommissie" ons al op te wachten met heerlijke zelfgebakken oliebollen,die voortreffelijk smaakten, koffie en glühwein.Na eerst lekker een oliebol opgesmikkeld te hebben, ging ik Muna uit de auto halen zodat zij even iedereen kon begroeten.Toen ze Ronald zag, deed ze weer een plasje van geluk :) Ook ontmoette ze al een aantal grote honden en daar was ze best van onder de indruk,ze deed dan ook een paar onderdanigheidsplasjes.Maar ze vond het ook reuze interessant allemaal en wilde best lekker knuffelen met een heleboel mensen. Ze was de enige kleine pup,dus over aandacht had ze niet te klagen. Ronald had de doggyride voor ons meegebracht omdat de jonge hondenwandeling drie kwartier zou duren en dat is nog te lang voor Muna.Toen de grote honden vertrokken waren,gingen we met een aardig clubje jong honden op pad. Ik deed Muna het eerste stuk in de doggyride omdat de jonge honden eerst maar eens even hun eerste woeste capriolen met elkaar moetsten uithalen voor ik Muna ertussen zou zetten. Nou dat vond ze helemaal niet erg.Ik had gedacht dat ze alles bij elkaar zou gillen,maar ze had kennelijk door dat ze wel lekker veilig zat. Na een minuutje of 10 heb ik haar eruit gelaten.Ze keek eens goed om zich heen en was best onder de indruk van de hele kudde honden. Ze bleef dan ook dicht bij me. Nadat ze een minuutje of vijf gelopen had,heb ik haar er maar weer even in gedaan om van alle indrukken te bekomen. Ze leek dat wel prima te vinden. Dit ritme hielden we de hele wandeling aan en dat beviel goed. Af en toe piepte ze wel wat ,maar toen ik er iets van zei,hield ze weer op. Eén van de Ghin-Hawks,een prachtig teefje met de naam Nuttah, liep heel vaak vlak bij de doggyride en gaf te kennen dat ze er ook best in wilde. Het liep eigenlijk heel comfortabel over de zandpaden,dat ging boven verwachting.Ronald had speciaal voor ons de banden lekker hard opgepompt,waarvoor dank ! 

Toen we een heuvel af liepen liep ik net omstandig uit te leggen hoe makkelijk het liep,toen het handvat van de doggyride losschoot ! De doggyride,met Muna erin reed langzaam het heuveltje af,maar stopte al snel.Iedereen lag helemaal in een deuk,ik ook ! Met vereende krachten kregen we het handvat weer op zijn plek. Het was los gekomen,omdat we heuvelaf gingen en ik moetst trekken om de doggyride tegen te houden. Conny van Chango die deze wandeling mede-organiseerde,heeft me de hele weg begeleid en in de gaten gehouden of er nog wel te rijden was met de doggyride. Ondertussen hebben we ook heel wat afgekletst,erg gezellig !Bedankt voor de goede zorgen Conny ! Na terugkomst op de parkeerplaats stapten we in onze auto's en reden naar restaurant "de Goudvis" waar we heel gezellig napraatten. Muna speelde heel leuk met Binkert en Voice,twee prachtige en heel lieve honden. Het was ook erg leuk om weer nieuwe mensen te ontmoeten en verhalen over onze grote liefde de ODH uit te wisselen. Na een poosje kwamen de mensen van de grote wandeling er ook bij. Ook zij hadden een prachtige wandeling gemaakt.Jan en Aram mochten met Ronald meerijden zodat ik niet op en neer hoefde,hartstikke bedankt. We hebben nog een hele tijd met Connie en Gijs  en Bernard en Ana na zitten kletsen. We waren de laatsten die vertrokken.Het begon al donker te worden,dus tijd om op weg naar huis te gaan. We kunnen terugkijken op een erg leuke wandeling in een schitterend gebied.We willen de organisatie dan ook heel hartelijk bedanken,we kijken al uit naar volgend jaar én naar de zelfgebakken oliebollen :)

Jan heeft tijdens de grote wandeling foto's gemaakt en Anja heeft van de kleine wandeling een paar korte filmpjes gemaakt(die volgen later)

klik hier voor de foto's